Wednesday, 19 September 2012

Panduan Meletakkan Harga Kek / Cupcake / Biskut / Kuih

FORMULA UNTUK MELETAK HARGA KEK/KUIH/BISKUT 

1.  Untuk sesuatu resipi yang digunakan, listkan semua bahan-bahan yang digunakan untuk membuat resipi tersebut.  Sebagai contoh Diana lampirkan list yang Hasnee telah lakukan untuk resipi Carrot Cake Kak Suria.  2 adunan resipi ini menghasilkan 8 loyang bulat.

Harga barang yang diperlukan

Karot 2 btg = RM1.00
Walnut 150gm = RM5.50
Tepung 1/2 kg  = RM1.00
minyak 3 cawan = RM1.80
gula perang 600gm = RM2.00
cream cheese Phildlp 250g = RM6.50
butter 250g = RM2.50
gula pasir = RM0.70
Bekas tu 1.00 x 8 = RM8.00 
Bunga kertas = RM1.00
Letrik & Upah = RM5.00

JUMLAH KESELURUHAN RM35.00

2.  Bila sudah mendapatkan Jumlah Keseluruhan gunakan ratio 1.3 - 1.8, terpulang pada anda berapa banyak untung yang anda mahukan.  Sebagai contoh Carrot Cake ini Diana menggunakan 1.3.

Formula

RM35.00 (Jumlah Keseluruhan) x 1.3 (Ratio) = RM45.50 (Hasil Untung yang Diambil)

RM45.50 (Hasil Untung) + RM35.00 (Jumlah Keseluruhan) = RM80.50

Jadi bila dapat menghasilkan 8 loyang bulat = RM80.50 dibahagikan 8 = RM10 (+-)
 

So harga yang dapat anda tetapkan untuk 1 loyang bulat Carrot Cake berserta Cream Cheese Frosting dan juga hiasan bunga kertas diatasnya adalah = RM10

Ratio yang Diana berikan dari 1.3 - 1.8 adalah sesuai untuk kita tidak mengambil untung yang terlalu berlebihan.  Tetapi sekiranya pada musim perayaan harga barang yang digunakan naik melambung anda boleh revise ratio kepada 2.0 - 2.2.  Jangan terlalu letak harga yang terlalu tinggi untuk kek/kuih/biskut anda memadai dengan dapat untung sedikit dan buat dengan hati yang ikhlas dan dengan tujuan ingin berniaga insyallah, rezeki dari Allah swt akan dapat pada semua.

Sumber: http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=189435

0 comments:

Post a Comment